lördag 14 november 2009

Hur får man rätt mot Försäkringskassan?

Jag fick en fråga här på bloggen om hur man gör för att få rätt mot Försäkringskassan.

Jag tror att det första man måste göra är att fundera över om det är värt att ta striden eller inte. Det kostar otroligt mycket kraft och energi att ständigt vara i konflikt med FK och de ynka krafterna behöver man för att bli frisk.

En viktig sak i detta är att få tag på en läkare som är bra på att skriva sjukintyg. Det var först den fjärde läkaren i ordningen som verkligen tog sig tid att skriva ett bra underlag för min sjukskrivning. Hon lät mig fylla i diverse formulär som skulle visa på hur jag mådde eftersom det inte fanns några röntgenbilder, förhöjda värden eller annat som kunde visa hur det var ställt. Hon tog sig även tid att skriva ett långt, kompletterande brev utöver själva sjukintyget. Dessutom skrev min chef en detaljerad rollbeskrivning där det tydligt framgick vad jobbet krävde av mig i form av flexibilitet, stresstålighet osv. Dessutom hade jag ett välskrivet intyg från specialist Mattias Linde som intygade att jag var "fysiskt helt invalidiserad med behov av sängläge". Trots dessa starka sjukintyg så sa alltså Försäkringskassan nej och hävdade att det inte "gick att utläsa att ett aktivitetshindrande tillstånd förelåg".

Jag fick hjälp. När jag mådde som sämst och precis hade gett upp när det gäller FK så kom min svärfar förbi och sa:
- Ge mig alla papper så ska jag titta igenom det där.
Sedan dess har han hjälp mig med att skriva brev och överklaga för varje nej vi fått. Han har sett till att vi hela tiden gjort vad vi kunnat och inte missat i korrespondensen med FK. När vi hade fått det slutliga avslaget så överklagade han det hela i Länsrätten och nu verkar det som om vi slutligen kommer att få rätt. Det är enorm insats han har gjort och jag är oerhört tacksam för hans hjälp.

Man måste räkna med att det kommer att ta tid. I mitt fall har det gått ett helt år och jag vet fortfarande inte om jag kommer att få någon sjukpenning eller inte. Du behöver ha en plan för vad du ska göra om du aldrig får ett korvöre, vilket förstås är jättesvårt eftersom man inte vet hur lång tid det kommer ta att bli frisk.

Så mitt råd till dig är - ta hjälp! Både när det gäller att bli frisk men även för att orka driva kampen mot Försäkringskassan.

Lycka till och hoppas verkligen att du snart mår bättre. Kramar

Är det värt att ta striden eller inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar