torsdag 27 augusti 2009

Gör om, gör rätt

Efter flera migränanfall i tät följd är det nu dags att backa bandet, ta några kliv tillbaka, gör om, gör rätt. Så.

Jag är fortfarande sjukskriven för att jag är sjuk.
Jag kan inte gå igång på alla cylindrar på jobbet.
Jag kan inte VAB:a, lämna och hämta barn på dagis som om det vore en baggis.
Jag kan inte ägna mig åt kvällsaktiviteter och annat socialt umgänge utan tuff, riktigt skithård, prioritering.

OK, då börjar jag om.

3 kommentarer:

  1. Hej! Har läst några inlägg på din blogg, och känner med dig!

    Själv har jag också migrän, ganska ofta, men hyfsat dräglig, som jag kan medicinera bort mesta värken. (Positivt tänkande... visst fan har jag grönjävligt ont ibland också, får dessutom magmigrän emellanåt som är svårare att medicinera, och så är jag en depressiv natur och faller ner i självömkan mellan migränanfal och trötthet.)

    Blir lite rädd när jag läser det du skriver om att man inte ska ta anfallsmediciner mer än nio dagar per månad... Jag försöker variera, så det inte blir samma mediciner så ofta, men totalen blir nog mer.

    Såg att du tar Tryptizol som förebyggare, jag funderar på att testa den. Märker du någon effekt, hur länge har du ätit och har du fått biverkningar?

    Jag önskar dig all lycka med kampen mot migränen, och hoppas du får mååånga värkfria dagar!

    Tesa

    den 27 augusti 2009 14:40

    SvaraRadera
  2. Hej Tesa, Vad kul att du tittade förbi här på bloggen.

    När det gäller Tryptizol så började jag med den i samma veva som jag började med akupunktur, terapi, yoga, meditation, avslappning, osv osv så det är svårt att säga om den överhuvudtaget har haft någon effekt. Jag tar en låg dos (50 mg) mot smärta men jag vet att samma medicin i högre doser används vid depression.

    När jag började ta Tryptizol höjde jag dosen med 10 mg/vecka och vid varje upptrappning blev jag helt galet trött och kunde nästan somna stående.

    Den har vissa biverkningar som t.ex. muntorrhet, vilket är detsamma som hål i tänderna men det förtränger jag genom att inte gå till tandläkaren... Jag tror även att den kan ha bidragit till att jag gått upp så mycket i vikt under väldigt kort tid, det vill jag i alla fall inbilla mig.

    Hur som helst så har jag tänkt trappa ner och har ett möte med min läkare nästa vecka för att diskutera hur det ska gå till. Jag antar att man får fasa ut den successivt.

    Det som har funkat allra bäst för mig är vila, meditation och avslappning, mental träning med hjälp av min terapeut men även rehabkoordinatorn på jobbet som ständigt påminner mig om att tänka mig för, boka av saker och ting och att ta det lugnt.

    Jag håller tummarna för att du ska få vara migränfri så mycket som möjligt i fortsättningen. Lycka till med allt och tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar på bloggen. Alltid "roligt" att höra från någon i samma sits.

    KRAMAR,
    Fia

    SvaraRadera
  3. Tack för att du tog dig tid att svara på min fråga! Jag har tidigare ätit anna antideppmedicin som gav mig viss muntorrhet, men jag skötte mina tänder OK och fick inga extra hål, gick också upp lite i vikt. Jag är smal från början och trivs med det, men kan nog tänka mig att bli en riktig fettbobba om det är vad som krävs för att slippa ha ont.

    Apropå hål i tänderna har jag senaste året ätit lågkolhydratkost (LCHF) som ett medel för att lindra migränen. Har väl inte gett några vidare resultat på just migränen, men jag blev av med mina extrakilon efter antideppmedicinen, och äter mer sällan, och knappt några kolhydrater som angriper tänderna. Så jag räknar med att fortsätta så om jag testar tryptizol, så kanske tänderna klarar sig även denna gång.

    Aaaj, en ryggmuskel krampar när jag sitter här och skriver, har haft några dagars migrän, som sätter sina spår i muskulaturen. Måste därför avsluta här.

    Glömde skriva i går att jag tycker du har en jättefin blog, kommer säkert titta in fler gånger.

    Kram
    Tesa

    SvaraRadera